Het programma
Ons programmateam heeft zich ook in 2024 ingespannen om een aansprekend en toegankelijk klassiek programma samen te stellen voor de bezoekers van het Roerdelta Concert. We presenteren met trots de line-up van dit jaar, waarbij we veel bijzondere artiesten zullen ontvangen.
Het programma bestaat uit populaire klassieke muziek, aangevuld met enkele geliefde Roermondse klassiekers. Mis deze unieke gelegenheid niet om te genieten van een avond vol muzikaal meesterschap en lokale trots.
Line up 2024
Antonia Busse
De Duitse sopraan Antonia Busse maakt sinds het seizoen 23/24 deel uit van de Opera Studio Niederrhein in het theater van Krefeld en Mönchengladbach.
Ze begon het huidige seizoen met de rol van Kate Pinkerton (Madama Butterfly), verschillende rollen in de musicalproductie Liebe, Mord und Adelspflichten en haar debuut als Madama Cortese (Il Viaggio a Reims). In het seizoen 24/25 is ze ook te zien in de musicalrevue Bargeflüster, als First Lady (De Toverfluit), Johanna in de musical Sweeney Todd en in de opera Die Passagierin.
Tijdens haar studie aan de Folkwang Hochschule der Künste in Essen zong ze al grote rollen als Contessa (Le Nozze di Figaro), Titania (A Midsummer Nights Dream) en Marina (Die 4 Grobiane).
In het seizoen 22/23 was ze te gast bij Schauspielhaus Bochum in Johan Simons’ productie van “Alkestis”, in een coproductie met het Oude Epidaurus Festival Griekenland.
Ze is een prijswinnaar van de “Viva Classic Live” zangwedstrijd en een nationale prijswinnaar van de “Jugend musiziert” wedstrijd voor jonge muzikanten.
Verschillende beurzen (jaarlijkse beurs van het Zukunftsinitiative Rheinland-Pfalz in samenwerking met SWR,
Deutschlandstipendium, Live Music Now Rhein-Ruhr, Richard Wagner Verband) bieden de jonge zangeres de mogelijkheid voor muzikale training en verdere opleiding.
Andrés Sulbarán
Met trots presenteren we de Venezolaanse tenor Andrés Sulbarán. Dankzij de welwillende medewerking van Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf is het ons gelukt om Andrés te boeken.
Andrés Sulbarán studeerde aan de prestigieuze El Sistema academie in Venezuela en werkte daar samen met de beroemde dirigent Gustavo Dudamel. Hij heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs bij het Concours International de Chant Toulouse in 2019. Sinds 2020 is hij vast onderdeel van het ensemble van Deutsche Oper am Rhein, waar hij indrukwekkende rollen heeft vertolkt. In het seizoen 2023/24 schittert hij onder andere als Tamino in Mozarts “Die Zauberflöte”.
Suzan Seegers
We zijn blij om Suzan Seegers te ontvangen tijdens het Roerdelta Concert 2024 in Roermond.
Suus wordt in 1980 geboren in het Limburgse land. Als kind groeit ze op tussen de muziek, waardoor op de achtergrond haar passie voor t zingen ontstaat. Al op haar 16e volgt ze de vooropleiding Conservatorium en Havo te Maastricht, waarna later het conservatorium in Tilburg zal volgen. Tijdens haar 3e jaar studeert ze af om vervolgens professioneel haar carrière te gaan vervolgen. Haar doorbraak maakt ze mee tijdens de TV reeks Op zoek naar Evita waar ze glansrijk de finale behaalt.
Suus speelde tal van hoofdrollen. Ook wint ze de John Kraaykamp Musical Award voor haar rol als Kleine Eefje in Urinetown, Zeikstad de Musical en maakt ze haar eigen Cd genaamd Suus in samenwerking met Ge Reinders.
Na jaren in Amsterdam gewoond te hebben is ze weer terug in haar zo geliefde Limburg.
Anna Sophia Theil
De sopraan Anna Sophia Theil is te zien en te horen tijdens ons Roerdelta Concert. Het is geweldig om haar bij ons te hebben. We presenteren haar mede dankzij Deutsche Oper am Rhein. Laat je verrassen door weer zo’n fantastische soliste die natuurlijk ook begeleidt gaat worden door Heritage Sinfonietta.
Amaryllis Wellens
De piepjonge, uit Maaseik afkomstige, violiste Amaryllis zal als soliste het grote podium van het Roerdelta Concert betreden.
Amaryllis startte haar vioollessen op 5 jarige leeftijd op de muziekacademie van Maaseik.
Tijdens de Corona-pandemie was er veel tijd om met haar passie bezig te zijn, wat resulteerde in een enorme groei van haar vioolspel.
Momenteel volg ze lessen bij de concertmeester van PhilZuid, de virtuoze Lei Wang.
De afgelopen jaren deed Amaryllis mee aan verschillende wedstrijden en viel ze geregeld in de prijzen. Zo won ze tijdens het Prinses Christina Concours in 2023 ook de eerste Heritage Sinfonietta Award, een stimuleringsprijs voor jong talent.
Kelly Kicken
Kelly Kicken is opgegroeid in het Limburgse Noorbeek. Ze studeerde aan de conservatoria van Tilburg en Amsterdam. In 2015 is ze naar Duitsland verhuisd en heeft daar haar studie voortgezet aan het Orchesterzentrum NRW.
Kelly speelt eerste fluit bij Heritage Sinfonietta en is daarnaast werkzaam als eerste fluitiste bij het Nederlands Douane Orkest. Bovendien speelt ze regelmatig als remplaçante bij verschillende orkesten en ensembles in zowel binnen- als buitenland.
Naast het spelen in orkesten, speelt Kelly ook in een blaaskwintet het ´Spiro-Quintett´ en een fluitensemble ´Die Rheinflöten´.
Tijdens het Roerdelta Concert zal Kelly in het orkest meespelen en ook als soliste een stuk ten gehore brengen dat vooral bekend werd als nummer 1 hit in de Nederlandse Top 40 in 1983.
PATRICIA
De Nederlandse zangeres met een stem als geen ander. Ze werd geboren in Amsterdam en al van jongs af aan was het duidelijk dat muziek haar passie is. Met haar unieke geluid en haar vermogen om emotie en kracht in haar nummers te leggen, heeft PATRICIA zich bewezen als een van de meest veelbelovende artiesten van Nederland.
Dat ze haar stem kon inzetten om mensen te bereiken werd al snel duidelijk toen ze in het 9e seizoen van The voice of Holland de jury en alle aanwezigen omver wist te blazen met haar blind audition. Hier zong ze Rise Up. Een nummer dat meer dan 10 miljoen views had en zelfs #1 trending NL was op YouTube.
Ook in de show We Want More (2021) kwam ze tot de finale en behaalde ze de derde plaats.
Postert Brass & Marcel
Postert Brass & Marcel is een koperensemble, ontstaan in 2011. Tijdens een onderling solistenconcours van harmonie Wilhelmina besloot een groep muzikanten samen muziek te gaan maken.
Er werden enkele muziekstukken aangeschaft van Mnozil Brass.
Omdat er geen bas beschikbaar was, werd Marcel Bustin gevraagd om te helpen op zijn saxofoon. Maar die hoort eigenlijk niet thuis in een koperensemble. Dus dat is sowieso verrassend.
Dat leidde tot de keuze van de officiële naam Postert Brass & Marcel.
Er kwamen optredens op diverse plekken in Roerdalen, zelfs op lokale omroep van de Roerstreek, OR6, was de groep te bewonderen.
Een van de mooiste optredens was in Maastricht tijdens Magisch Maastricht waar in een echt Winter Wonderland (het sneeuwde behoorlijk) kerstmuziek werd gespeeld.
Maar ook bruiloften, ceremonies, begrafenissen en communies werden opgeluisterd en er werden doldwaze avonturen beleefd.
Door drukte, kinderen en verhuizingen kwam PB&M op een laag pitje te staan, maar het bleef wel altijd kriebelen.
Op het zomerfeest van de harmonie in 2021 werd het eerste zaadje geplant voor een herstart en op het Zomerfeest in 2022 werd dit werkelijkheid.
In slechts twee repetities werden enkele stukken opnieuw ingestudeerd en de lege plekken in de groep weer opgevuld door nieuwe leden.
De klik was er en gelijk na afloop werd besloten om dit door te zetten.
Het optreden op het Oktoberfest van Altied Sjerp was het eerste optreden.
Postert Brass & Marcel bestaat uit:
– Dennis Bustin (trompet en bugel)
– Peter Bruijnen (trompet en bugel)
– Denise Verbert (trompet en bugel)
– Max Jacobs (bastrompet)
– Marcel Bustin (baritonsaxofoon)
– Jip Snellenberg (bastrombone)
– Klaus Schmitz (trombone en beschermheer)
– Sil Schmitz (trombone).
Heritage Sinfonietta
Heritage Sinfonietta werd eind 2018 opgericht op initiatief van dirigent Martijn Pepels.
Heritage Sinfonietta wil als kamerorkest het professionele muziekleven van Limburg nieuw leven inblazen en door de gehele regio verspreiden, met als thuisbasis de stad Roermond.
Dit kamerorkest, samengesteld uit professionele musici van wie vele ook als docent in de regio actief zijn, geeft het culturele erfgoed door aan de nieuwe generatie. Daarbij is in het bijzonder aandacht voor educatieve projecten om jonge muzikanten onder te dompelen in de wereld van klassieke orkestmuziek.
Onderdeel van het cultureel erfgoed zijn ook de solisten die voor elk project worden uitgenodigd: zij zijn allen van Limburgse bodem. Heritage Sinfonietta laat hiermee zien wat onze provincie in huis heeft: solisten en orkestmusici van absolute topklasse.
Heritage Sinfonietta presenteert kwalitatief hoogstaande muziek op een laagdrempelige manier, waarmee ze een brede doelgroep aanspreekt en tegelijk een visitekaartje afgeeft voor de stad Roermond.
Klassieke muziek, voor iedereen toegankelijk: dat is Heritage Sinfonietta.
Martijn Pepels
Wat er aan de eerste slag vooraf gaat …
Martijn Pepels (1978) kijkt verder dan de muziek. Noemt zich liever artistiek leider dan dirigent.
Op het moment suprême leidt hij het orkest. Dat is wat je ziet vanuit je plek in het publiek. Maar in de maanden ervoor … dan bedenkt hij en stelt hij samen. Het creatieve concept. Wat zich artistiek gaat afspelen op het podium. De sfeer. De belichting. Wie hij nodig heeft. De visuele uitstraling. Alles … tot aan die eerste slag.
Martijn groeide op in het Zuid-Limburgse Meers, aan de oevers van Maas. De Limburgse harmonie- en fanfarewereld werd al vroeg zijn wereld. Bij verschillende orkesten in de provincie werd hij gevormd als muzikant en later dirigent. Muziek en creativiteit zet hij in om mensen te verbinden en te raken. Hij denkt bij voorkeur stijl- en genre-overschrijdend. Buiten de kaders. Peter & De Wolf in het Limburgs dialect. Theatervoorstelling Raas en de Basketbal. Het zijn er treffende voorbeelden van.
“Mijn drijfveer? Er moet iets gebeuren tijdens een uitvoering. Een voorstelling die niet perfect is, kan toch geslaagd zijn. Zolang de emotie even voelbaar is geweest. Zolang het maar een keer muisstil is geweest. Dat bereik je door buiten de lijnen van de partituur te kleuren. En de mensen waarmee je werkt vrijheid en vertrouwen te geven. Waardoor ze meer kunnen leveren dan ze vooraf zelf hadden gedacht.”
CV
Martijn Pepels studeerde slagwerk bij Pieter Janssen en Werner Otten aan het Conservatorium in Maastricht. Gevolgd door de opleiding HBO Music Management aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. In 2004 keerde hij terug naar Maastricht om orkestdirectie te studeren bij Jan Cober. Ook volgde hij directielessen bij o.a. Henrico Delamboye, Lucas Vis en Theo Wolters en masterclasses bij o.a. Jac van Steen en Martin Sieghart. Hij werkte met het beroemde Ulster Orchestra in Belfast en won in 2014 de zilveren en bronzen medaille bij een dirigentenwedstrijd met het MAV Symfonieorkest in Boedapest. Martijn is dirigent bij een aantal amateurorkesten en wordt ook regelmatig gevraagd als gastdirigent bij beroepsorkesten en projecten in binnen- en buitenland. In 2018 richtte hij het professionele Limburgse kamerorkest Heritage Sinfonietta op, waarvan hij artistiek leider is.
(Tekst door: de man van het woord)