Meer sloepen op de Roer, meer publiek

Bron: Artikel uit De Limburger
Door: Hans Straus
Foto: Roerdelta Concert 2023 – Jeroen Kuit

Voor het tweede Roerdelta Concert, morgenavond aan de Roerkade, liggen meer sloepen in de Roer, krijgen de solisten een betere vergoeding en ligt er opnieuw een logistieke uitdaging in de afsluiting van de Roerkade tijdens de tunnelsluitingen.

ROERMOND – De zeventig sloepen – tien meer dan vorig jaar – die beschikbaar zijn op de Roer tijdens het populair-klassieke Roerdelta Concert dat morgenavond wordt gehouden, waren binnen twee dagen geboekt. Er moesten zelfs mensen op een wachtlijst worden geplaatst. En qua toeschouwers hoopt organisator Ger Heyman dat het evenement van 3500 toeschouwers groeit naar 4000. „Dat zal voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van het weer.”

Voor het concert dat morgen om 21.00 uur begint, wordt tussen 18.00 en 0.30 uur de Roerkade afgesloten voor alle verkeer. Die afsluiting valt net als bij de eerste editie samen met tunnelafsluitingen van de A73. „Daar hebben we met de bevoegde instanties heel veel over gesproken. De Roerkade is nu eenmaal een belangrijke, doorgaande verkeersader, zeker wanneer de tunnels dicht zijn. Maar we zijn eruit gekomen, we kunnen de Roerkade weer volledig afsluiten gedurende vierenhalf uur. Ons geluk is dat we alleen publiek op de Roerkade hebben staan. Mocht de brandweer bijvoorbeeld de afsluiting moeten overrulen, dan kunnen we de mensen daar zo weg hebben. Vorig jaar leverden de gelijktijdige afsluitingen overigens geen problemen op.”

Roerdelta Concert 2023 – Jeroen Kuit

Solisten
Met musicus Hub Boesten en dirigent Martijn Pepels selecteerde Heyman voor deze editie de musici en solisten. Met het orkest Heritage Sinfonietta, de solisten Andrés Sulbarán en Anna Sophia Theil van Theater Oper am Rhein Düsseldorf en de soliste Antonia Busse van Theater Krefeld Mönchengladbach en zangeressen als Patricia van Haastrecht (finaliste The Voice of Holland) en musicalster Suzan Seegers mikt de organisatie op een mix van populair- klassieke muziek. „Wij willen een toegankelijk concert voor een breed publiek, geen elitair gebeuren.”

Voice of Holland
Na de eerste editie waarin de artiesten nog genoegen namen met een beperkte vergoeding is Heyman nu tevreden dat de zangers, solisten en orkestleden een „fatsoenlijke vergoeding” krijgen. „Ik vind wel dat professionals voor de uren die zij maken betaald moeten worden. Ze moeten de stukken toch ook repeteren vooraf.”

Begroting
Het voor toeschouwers gratis evenement draait met een begroting van 75.000 euro op sponsorinkomsten (en -diensten) en subsidies van de gemeente en provincie. De helft van het budget is gesubsidieerd.